Tinktury, sirupy,…

Tinktura je lihový výluh. Ideální by bylo k přípravě bylinné tinktury použít 70-80% líh, ale v dnešní době se bohužel jedná o velmi obtížně dostupné zboží. Proto doporučuji k domácí výrobě tinktur použít běžně dostupný alkohol, například vodku. Vzhledem k tomu, že vodka obsahuje pouze 40% etanolu, musí být doba přípravy bylinné tinktury delší. Například bylinu, kterou bychom v 80% lihu louhovali týden, ve vodce ponecháme 10-14 dní.

tinktura ~ dávkování tinktur ~ směsi tinktur ~ lihovodný roztok ~ sirup ~ čerstvá šťáva ~ prášek

Čím houževnatější je bylina (její část), ze které tinkturu připravujeme, tím delší je doba louhování. Tinkturu z oddenků, kořenů nebo tuhých plodů (třeba šípků) necháme louhovat 14 dní, tinkturu z listů nebo květů postačí louhovat 10 dní.

bylinné tinktury

tinktury, sirupy, příprava léčivých bylin
podívejte se na video Lékové formy bylin

Obecně použijeme 1 díl byliny na 5 dílů alkoholu. Tedy třeba 100g byliny na 0,5l alkoholu. Tinkturu během přípravy uchováváme v temnu, v dobře těsnící nádobě, aby alkohol nevyprchával, a každý den důkladně protřepeme. Po uplynutí potřebné doby tinkturu přecedíme přes velmi jemné sítko nebo přefiltrujeme přes jemné plátno nebo filtrační papír. Takto připravené bylinné tinktury můžeme buď přímo používat v níže uvedeném dávkování, nebo použít jako základ pro výrobu homeopatických tinktur. Tinktury připravujeme vždy jednodruhové, tedy pouze z jediné byliny. Hotové tinktury ale můžeme míchat nebo je přidávat do čajů.

Na stránce Léčitelství najdete seznamy vhodných bylin na konkrétní zdravotní problémy.

bylinné tinktury

Dávkování tinktur

Tinktury odměřujeme po kapkách, užíváme-li tinkturu samostatně nebo po lžičkách, přidáváme-li tinkturu do čaje.

Nízké dávkování: 10-15 kapek na jednu dávku

Střední dávkování: 20-25 kapek na jednu dávku

Vysoké dávkování: 30-35 (40) kapek na jednu dávku

bylinné tinktury, dávkování tinktur

Dávkování do čajů: 1 lžička na hrnek (250 ml) čaje (tinkturu vždy přidávejte do zchladlého čaje, těsně před vypitím, aby se neznehodnocovala)

bylinné tinktury

Směs tinktur

Jak již bylo řečeno, tinktury připravujeme jednodruhové, tedy vždy pouze z jediné byliny. Proto, chceme-li propojit účinky několika bylin, které se nehodí do čajové směsi, ale účinkují nejlépe ve formě tinktury, připravíme tinkturu z každé byliny samostatně, a nakonec smícháme hotové tinktury.

bylinné tinktury

Lihovodný roztok

Lihovodný roztok je kombinací čaje a tinktury. Použijeme ho v případě, že chceme spojit účinky bylin, z nichž některé lze připravit formou čaje a některé působí lépe jako tinktura. Připravíme si požadované množství čaje, necháme ho nějakou chvíli zchladnout, a nakonec do něj přidáme odpovídající množství tinktury (obvykle 1 lžička tinktury na 250 ml čaje). Nepřidávejte tinktury do čerstvě připravených, ještě horkých čajů, protože některé účinné látky se horkem ničí, což může být důvod, proč je u některých bylin doporučována jako léková forma tinktura. Dát si práci s přípravou tinktury a potom ji znehodnotit nalitím do vařícího čaje by vám moc prospěchu nepřineslo.

sirup

tinktury, sirupy, zeleninová šťáva

Sirup

Sirup je léková forma připravovaná za studena. Hodí se k dlouhodobému uskladnění a chutná dětem. Domácí příprava sirupu je snadná. Vrstvu čerstvých bylin zasypeme vrstvou cukru, přidáme další vrstvu bylin, další vrstvu cukru atd. dokud není nádoba plná. Uzavřenou nádobu pak necháme šest týdnů při pokojové teplotě. Výsledný sirup přecedíme přes hrubší sítko. Dávkování sirupů je po lžičkách, obvykle se podávají tři lžičky denně samostatně nebo do čajů.

čerstvá šťáva

tinktury, sirupy, čerstvá zeleninová šťáva

Čerstvá šťáva

Čerstvá šťáva je u některých bylin téměř jedinou vhodnou lékovou formou. Máte dvě možnosti, jak šťávu připravit. Buďto použijte odšťavňovač, nebo bylinu umelte a mletou vylisujte například přes jemné plátno. Čerstvá šťáva je pochopitelně určena k okamžité konzumaci. V lednici vám vydrží zhruba tři dny. Pokusy o prodloužení její trvanlivosti nedoporučuji, protože obvykle znamenají ztrátu účinnosti šťávy.

prášek

sirupy, čerstvá zeleninová šťáva, bylinný prášek

Prášek

Prášek připravíte z dokonale vysušených bylin, které nejprve umelte a potom rozmělněte v hmoždíři na velmi jemný prášek. Ten pak skladujte v dokonale těsnící nádobě, aby byl chráněn před navlhnutím a plísní. Prášek je přímá, ničím neředěná, tedy velice intenzivní forma aplikace. Proto bylinný prášek podáváme v množství „na špičku nože“.

obrázky na stránce: pixabay.com

Updated: 10.6.2019 — 12:34